Inhoudsopgave
Populaire producten
Ambachtelijke wollen sokken uit Rusland
Welkom in de warme wereld van Russian Socks, al 10 jaar hét adres voor heerlijk dikke wollen sokken. Schrik je van de naam? Laten we je dan meteen gerust stellen. Onze ambachtelijke wollen sokken komen van het Russisch platteland, uit een streek, met uitgestrekte landschappen en ongerepte natuur, ver van de machtshebbers. Kuddes hebben er alle ruimte en veel families leven er sinds de middeleeuwen van de wolhandel, eenvoudig en vanuit westers perspectief zelfs vaak armoedig. Schapen, geiten en wol zijn daar traditie en hun ambachtelijke wollen producten vind je op boerenmarkten tot buiten Rusland. Dáár worden alle wollen spulletjes van Russian Socks gemaakt, nog steeds op ambachtelijke wijze en met veel liefde en gevoel voor kwaliteit en traditie.
Al 10 jaar wollen sokken uit vertrouwde ateliers
In 2014 begonnen wij heel kleinschalig met Russian Socks en we weten nog precies hoe we onze eerste grote zak met wollen sokken uit Rusland binnen kregen! Wat een feest! En wat een reacties van onze eerste klanten! Niemand hier in het westen kende deze kwaliteit en dat maakte onze dikke sokken al snel heel geliefd! We zijn ondertussen ruim 10 jaar bezig en Russian Socks is behoorlijk gegroeid, ondanks de ellende in de Oekraïne en het steeds duurder wordende leven. Onze wollen sokken komen nog steeds uit de zelfde ateliers als in het begin en dat gaat ook zo blijven! We koesteren deze lieve mensen en weten dat ook zij het nu heel moeilijk hebben.
Groeiende collectie, blijvende kwaliteit
We hebben in de afgelopen 10 jaar een geweldige collectie opgebouwd met een groot aantal verschillende modellen en designs. Je vindt altijd wel iets waar je heel blij van wordt! De keuze in wollen sokken en andere wollen spulletjes is steeds breder geworden en we proberen steeds te voldoen aan de vragen van onze klanten. Populaire modellen blijven jaarlijks terugkomen, terwijl we elk seizoen ook een heleboel nieuwe producten presenteren! Wat in al die tijd gelijk gebleven is, zijn de kwaliteit, geweldige designs en de meer dan warme reacties die we van onze klanten mogen ontvangen!
Wollen sokken hebben zóveel voordelen
Steeds meer mensen kennen ondertussen de voordelen van echte wollen sokken uit Rusland! Het internet staat vol met sokken, maar pas wanneer je Russian Socks in handen hebt, voel en zie je het verschil. Russian Socks zijn gemaakt met natuurzuivere schapenwol en geitenwol. Ze zijn zacht en dik, voelbaar geen industriëel product en ze ruiken ook echt naar wol! Dat komt onder andere door de lanoline die van nature op de vezels zit. Onze warme sokken van schapenwol en geitenwol bieden veel voordelen. Ze kriebelen niet of nauwelijks, zijn temperatuur regulerend en hypoallergeen. Ze zijn vlekbestendig, voorkomen vieze geurtjes, isoleren zelfs wanneer ze nat zijn en schimmelen niet. Ze bieden een vederlichte isolatie, gaan lang mee en wol is vuurbestendig!
De eigenschappen van natuurlijke wol
Al duizenden jaren kennen mensen de goede en heilzame eigenschappen van natuurlijke producten zoals schapenwol en geitenwol. We gebruikten het voor onze kleding, onderdak, gereedschappen… Wol isoleert, beschermt, ventileert en nog veel meer. Een hele tijd leefde de mens in harmonie met zijn omgeving en de natuur. We konden altijd rekenen op genoeg natuurlijke bronnen voor onze behoeftes, zonder de aarde en het leven schade te berokkenen.
Ecologische footprint van onze wollen sokken
Helaas zijn we ondertussen met zoveel mensen, dat we in rap tempo bezig zijn onze planeet onbewoonbaar te maken. Voor ons én voor de rest van het leven. Het feit dat we ons laten voortdrijven door het westerse ideaal van de consumptiemaatschappij helpt natuurlijk niet mee! De balans is volledig zoek! Daarom is het goed dat steeds meer mensen zich vragen stellen bij het effect van massaproductie en de ecologische footprint van producten. Hoeveel heb je nodig om gelukkig te kunnen leven? Kan het niet duurzamer?
Warme sokken van vrij grazende schapen en geiten
Wollen spulletjes van Russian Socks zijn ecologisch verantwoord! De schapen en geiten lopen het hele jaar los in uitgestrekte vlaktes en bosgebieden en worden elk voorjaar uit hun wollen jasje geholpen. Dat jasje groeit daarna gewoon weer aan. Dus als je het over een hernieuwbaar product wilt hebben… De manier waarop schapen en geiten daar leven is in de afgelopen 500 jaar nauwelijks veranderd. Geen fokindustrie, geen drommen nerveuze beesten op een kluitje en geen massaproductie. Dat heeft veel te maken met de cultuur van het land en met de beschikbare ruimte. Héél anders dan bijvoorbeeld in Nederland, waar elke vierkante meter de hoofdprijs moet opbrengen en waar de torenhoge kosten en belastingen boeren dwingen tot massaproductie.
We zetten de woltraditie voort met Russian Socks
Wij verkopen nu bijna 10 jaar wollen producten uit dé wolstreek in Rusland. Een groot gebied, waar van oudsher de vrij-grazende kuddes schapen en geiten het landschap bepaalden en waar veel mensen de kost verdienden met het maken van wollen producten. Ook dáár zie je de veranderingen langzaam komen en veel mensen trekken weg richting stad, maar gelukkig blijven er nog genoeg over, die op dezelfde manier als vroeger schapen en geiten houden en mooie producten maken.
Mulesing gebeurt in Australië, niet in Rusland
We krijgen de vraag tegenwoordig vaker. Is onze wol wel diervriendelijk en worden de schapen onderworpen aan mulesing? Het antwoord zit ‘m in de naam van onze sokken. Russian Socks, uit Rusland. Mulesing wordt gedaan door Australische fokkers van Merinoschapen, in Australië. Het heeft alles te maken met de massale schaal waarop ze daar werken, met alle leed voor de dieren van dien. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar dat soort praktijken heb je niet nodig wanneer je miljoenen vierkante kilometers aan ruimte hebt en geen consumptiemaatschappij. Wat je ook verder van het land mag vinden, dit soort praktijken zijn er eenvoudig niet nodig!
Je wollen sokken gaan lang mee
En ook wanneer jij je wollen sokken van Russian Socks hebt gekocht, blijft de ecologische footprint klein. Je Russian Socks gaan lang mee en je hoeft ze veel minder vaak te wassen dan sokken van katoen, polyester of acryl. De wolvezel heeft van nature antibacteriële eigenschappen die luchtjes voorkomen. Gewoon even buiten hangen om te luchten en je wollen sokken zijn weer fris! Dat scheelt dus ook tijdens gebruik weer in de totale footprint van je wollen sokken! Alle kleine beetjes helpen.
Veel gestelde vragen
De vezels van wol zijn heel fijn en prikken daardoor minder of niet merkbaar. Vergeleken met een mensenhaar is de diameter van een wol vezel bijna 5 maal zo klein. Daarom vinden de meeste mensen wol een bijzonder aangenaam product om direct op de huid te dragen. Studies wijzen uit dat slechts een heel klein percentage mensen irritaties ondervindt van wollen kleding. Kijk, en daar krijgen wij dus weer de kriebels van en het is goed nieuws voor de dragers van Russische wollen sokken!
Wol is een hernieuwbaar product en het gebruik ervan in o.a. kleding ondersteunt schapenhouders en met name diegenen die hun kuddes laten grazen op pesticidevrije weides. Veel schapenhouders houden en onderhouden hun dieren organisch en milieuvriendelijk, omdat dit de kwaliteit van de wol ten goede komt. Ook het verwerken en bewerken van wol belast het milieu stukken minder dan de processen voor andere natuurvezels of kunstvezels. Best belangrijk te weten als je Russische wollen sokken wilt kopen!
Wanneer wol aan open vuur wordt blootgesteld, zal het onder normale omstandigheden slechts smeulen en gaat vanzelf uit. Daarom draagt de brandweer in veel landen wollen uniformen en gebruiken veel fabrikanten van natuurlijke bedden en matrassen wol in hun producten om aan brandpreventieregels te voldoen. Wol heeft, vergeleken met alle andere gebruikte kledingvezels, de hoogste vuurbestendigheid. Fijn te weten, wanneer je je regelmatig het vuur uit de Russische wollen sokken rent!
Wol staat bekend voor zijn warmte, maar wat niet veel mensen weten, is dat wol ook heel vaak wordt toegepast als isolatie tégen de warmte! Zo dragen de Bedoeïenen in de Sinaï wollen gewaden om zich te beschermen tegen de extreme woestijnhitte. Wol houdt je warm als je het koud hebt en koel, wanneer je het warm hebt. Wollen stoffen isoleren beter dan de meeste andere textielsoorten en geven zo minder warmte of kou door. Je kunt wol dragen bij strenge kou of in extreme hitte en je toch comfortabel voelen.
Stofmijten ofwel huismijten houden niet van wol. Ze voelen zich veel beter thuis in warme, vochtige omgevingen zoals synthetische weefsels of dons. En aangezien stofmijten een belangrijke oorzaak zijn van allergieën en astmatische klachten, is dit dus goed nieuws voor de dragers van Russische wollen sokken! We geven hier géén medisch advies en we doen ook geen harde wetenschappelijke uitspraken, maar met een rondje Googelen zul je deze stelling bevestigd zien.
Wol is een uitstekende isolator en heeft de allerhoogste isolatie/gewicht verhouding van alle natuurlijke en synthetische vezels, gebruikt voor kleding. Zo kun je heerlijk dikke, enorm isolerende wollen sokken of wanten dragen, zonder dat ze zwaar of onhandig aanvoelen.
Wolvezels kunnen wel 20.000 maal buigen, voordat ze breken. Ter vergelijking; voor katoenvezels is dit al bij 3.000 en zijde zelfs al bij 2.000 maal! Dat betekent dat je wollen sokken, wanten of beenwarmers niet alleen veel langer meegaan, maar er ook veel langer als nieuw uit blijven zien! Dat je daarnaast je wollen sokken niet steeds in de wasmachine hoeft te wassen, helpt nog eens extra mee om de levensduur te verlengen! En loop je vaak op kousenvoeten door het huis? Dan hebben we speciaal daarvoor zooltjes, die je met een paar kruissteken eenvoudig onder je sokken naait!
De meeste synthetische kledingvezels versterken lichaamsgeuren, omdat ze een kweekplek zijn voor bacteriën. Zweet zelf is reukloos. Het zijn bacteriën die maken dat je “naar zweet ruikt”. Wol vermindert de kans op geurtjes voor een belangrijk deel, omdat de stof het zweet snel opneemt en afgeeft aan de lucht. In tegenstelling tot de meeste andere natuurlijke en synthetische vezels houdt wol geen vocht of geurtjes vast. Simpel uithangen en laten luchten en je wollen sokken zijn weer fris! Daarnaast bevat de buitenste laag van de wolvezel een hoge concentratie vettige zuren met antibacteriële eigenschappen.
Wolvezels hebben van nature een vocht afdrijvende werking, waardoor dit vocht niet in het weefsel blijft zitten. Dit houdt de huid droog, maar voorkomt ook de vorming van meeldauw ofwel schimmels. Wol heeft daarnaast ook natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, omdat bacteriën doorgaans eerder worden aangetrokken door gladde, positief geladen oppervlakken van synthetische vezels, dan door het schubachtige, neutraal geladen oppervlak van een wolvezel. Ziekenhuis-studies wijzen uit dat bacteriekolonies vaak voorkomen in katoenen lakens, maar onder dezelfde omstandigheden niet in wollen dekens.
Wol is een hernieuwbaar product en het gebruik ervan in o.a. kleding ondersteunt schapenhouders en met name diegenen die hun kuddes laten grazen op pesticidevrije weides. Veel schapenhouders houden en onderhouden hun dieren organisch en milieuvriendelijk, omdat dit de kwaliteit van de wol ten goede komt. Ook het verwerken en bewerken van wol belast het milieu stukken minder dan de processen voor andere natuurvezels of kunstvezels. Best belangrijk te weten als je Russische wollen sokken wilt kopen!
De kern van de wolvezel kan tot een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Pas wanneer wol is verzadigd met meer dan 60% van zijn eigen gewicht aan vocht, gaat ze ook nat aanvoelen. Daarom bevat wol, zelfs wanneer ze behoorlijk vochtig is, nog genoeg lucht ‘pockets’ om goed te isoleren. De vocht afdrijvende werking van de vezels helpt daarbij om de nattigheid bij het lichaam vandaan te voeren en het warm te houden.
We zijn allemaal van ons gemak gediend maar het is echt geen goed idee je wollen spullen zomaar in de wasmachine te wassen. Gelukkig hoef je je wollen sokken niet vaak te wassen, dus een handwasje op zijn tijd is niet de grootste opgave. Gebruik koud of lauw water, nooit warm! Als je het echt bont hebt gemaakt, mag lauwwarm water. Een speciaal wolprogramma in de wasmachine mag ook. Was je wollen sokken altijd met een speciaal middel voor wolwas en in plaats van het erin te wrijven, kun je beter kneden of knijpen.
Wol gaat lang mee, maar door te wrijven breken de vezels en daardoor veroudert de stof veel sneller. Daarna uitspoelen met koud water, tot het wasmiddel eruit is. Laat de wol niet langer dan 5 minuten weken.
De beste manier om je wol sokken te laten drogen, is ze in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Uitwringen is een héél slecht idee, natuurlijk, want daarmee gaat de vorm uit je wollen kleding. Ook niet zomaar lukraak in een “vorm” wegleggen om te drogen, maar netjes uitleggen op een handdoek of schoon oppervlak. Direct zonlicht tijdens het drogen is ook weer geen goed idee, maar als je eenmaal deze stappen doorlopen hebt zijn je wollen sokken weer helemaal schoon en als nieuw!